FÖLDMUNKAGÉPEK / Szerviz / 9 tipp gépünk téli felkészítéséhez

9 tipp gépünk téli felkészítéséhez

9 tipp gépünk téli felkészítéséhez

Az időjárás manapság rendkívül kiszámíthatatlan. Néha már októberben deres reggelre ébredünk, néha nem is találkozunk sarkköri mínuszokkal és viszonyokkal. Egy azonban biztos, ahogy a hőmérséklet csökken úgy lesz egyre fontosabb a munkagépek felkészítése – csakúgy mint az autóké – a télre, amikor különleges karbantartást és gondoskodást igényelnek.

1. KERÜLJÜK A SZENNYEZETT ÜZEMANYAGOT

A hideg időjárás számos üzemanyagminőségi kérdést vet fel, mint például a víztartalom és egyéb szennyezőanyagok. Ez részben megelőzhető a tanksapka rendszeres tisztításával és annak megfelelő működésével valamint azzal, ha gépünkbe mindig jó minőségű üzemanyagot töltünk.

 

2. TARTSUK KARBAN A SZŰRŐKET

Az üzemanyag-, levegő- és  hidraulikaolaj szűrőket rendszeres ellenőrzésével és szükség szerinti cseréjével gépünk könnyebben indul és elkerülhetjük a működés közbeni teljesítmény vesztést.

 

3. VIZSGÁLJUK RENDSZERESEN A HIDRAULIKA TÖMLŐKET

Annak ellenére, hogy a hidraulika tömlők élettartama jellemzően 7.000 – 9.000 óra, a hideg hőmérséklet árthat a guminak, ami így merevvé és törékennyé válik. Ezt a hatást fokozza a hideg tömlőben keringő meleg olaj. Ezért is fontos a repedt vagy meggyengült tömlők időben történő cseréje.

 

4. ELLENŐRIZZÜK AZ AKKUMULÁTOROKAT

Az akkumulátorok hidegebb környezetben gyengébbek lehetnek, és ha a berendezés akkumulátora már gyengébb, hirtelen olyan gépünk lesz, amely nem indul be, így megáll a termelés. Ellenőrizze rendszeresen a gépben lévő akkumulátor teljesítményét, így megbizonyosodva róla, hogy az jó állapotban van, és a gépe működni fog.

 

5. VIZSGÁLJUK MEG A JÁRÓSZERKEZETET

Mivel egy lánctalpas munkagép karbantartási költségeinek 50%-át a lánctalpra fordítjuk, így ennek karbantartása télen elengedhetetlen. Gondoskodjon arról, hogy a napi ellenőrzések továbbra is megtörténnek, a kezelők különös figyelmet fordítanak a törmelék és a sár eltávolítására, és figyelik, hogy ne legyenek laza vagy kopott alkatrészek. A kezelőnek a minimálisra kell csökkentenie az üzemi sebességet is, hogy a gépet bármikor ellenőrizhesse.

Függetlenül attól, hogy a gép télen dolgozik vagy sem, évente egyszer meg kell vizsgálni a járószerkezetét. http://www.kuhn.hu/hu/foldmunkagepek/alkatresz/jaroszerkezetek

 

A gumikerekes gépek esetén téli abroncsok használatát javasoljuk.

 

6. HAGYJUK A GÉPET BEMELEGEDNI

A gép felmelegítése csökkenti a hideg folyadékok vagy a hidraulikus rendszerek által okozott túlterhelést. A megfelelő bemelegedési idő biztosítása a gépkezelők számára egy hatékonyabb gépet ad, valamint növeli a biztonságosabb és kényelmesebb munkakörnyezetet. Ezenfelül, nyújtsa ki teljesen a munkahengereket illetve megfelelően mozgassa át a gép hidraulikus funkcióit,  hogy eloszlassa a felmelegedett olajat, amíg a funkciók nem működnek könnyedén.

 

7. ELLENŐRIZZÜK A FÜLKÉT

Mielőtt a hideg beköszönt, győződjünk meg arról, hogy a fülke fűtése rendben működik ezzel is biztosítva a kezelő kényelmét, valamint ellenőrizzük azt, hogy nincs az ablakokon sem jég sem köd mely akadályozná őt a kilátásban.

 

8. VÉDJÜK TESTI ÉPSÉGÜNKET

Hiába van a gép tökéletes állapotban, ez mind veszendőbe megy, ha a gépen kívül nem biztosított a testi épségünk. Ügyeljünk arra, hogy a gép körül nem csúszunk el, hideg időben kesztyűt viselünk, mivel a fagyos fémfelületekkel való közvetlen érintkezés rendkívül fájdalmas és komoly sérüléseket okozhat a kézen.

 

9. FIGYELJÜNK A MUNKATERÜLETRE

Ne felejtse el, hogy az időjárás hatással van a munkakörnyezetre is. Fagyos időben nagyon nehéz ásni, ami nagyon sok kárt tehet a gép alkatrészeiben. A kerekek és a lánctalpak sokkal könnyebben csúszhatnak fagyos vagy jeges területen, ami sérülést okozhat a többi embernek és gépnek.

 

 

A hideg időjárásra való megfelelő felkészülés csökkentheti az esetleges állásidőt és pénzt takarít meg a költséges javítások esetén. Ha ehhez segítségre vagy alkatrészre van szüksége, ne habozzon keresni Sőreg Attila szerviz és alkatrész képviselőt a +36 30 349-0784 telefonszámon vagy a soreg.attila@kuhn.hu e-mail címen!

Kérdése van? Segítünk!

Kollár Szilárd  

szerviz és alkatrész képviselő

+36 30 349-0784